Eind in zicht voor scalpers?

Met de feestdagen achter ons en het opschroeven van de productie lijkt er een eind te komen aan het scalpen van de next-gen consoles.

Of Sony en Microsoft bewust te weinig next-gen consoles hebben geproduceerd laten we in het midden, maar zeker is dat de pandemie een groot effect heeft gehad op de vraag naar next-gen consoles en op de productie. Daarnaast konden de systemen (bijna) alleen online verkregen worden. Een ideale prooi dus voor scalpers. Nu lijkt er na de feestdagen een eind in zicht voor scalpers.

Meer productie

Afgelopen week viel op verschillende websites al te lezen dat Sony is gestopt met de productie van verschillende PS4 systemen, met uitzondering van de PS4 Slim 500Gb. Hiermee hoopt het Japanse bedrijf meer PS5’s te kunnen produceren. Ook verzekert Phil Spencer (Hoofd van Xbox) in een recent interview dat de productielijnen van de Series S|X op volle toeren draaien.

De meeste scalpers maken gebruik van betaalde diensten en moeten dus vooraf investeren en inschatten hoeveel consoles ze denken te kunnen verkopen. Hoe meer nieuwe voorraad hoe minder winst er valt te maken op de doorverkoop. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die wijzen op het eind voor scalpers.

Minder haast

Tijdens de feestdagen zagen wij veel vraag naar de next-gen systemen. Nu de feestdagen afgelopen zijn is dit een stuk minder. Uiteraard is er op dit moment nog meer vraag dan aanbod, maar er lijkt minder haast te zijn om een next-gen systeem in huis te halen. Hierdoor zijn mensen minder geneigd extra euro’s neer te leggen, wat scalpen minder aantrekkelijk maakt.

Wachtlijsten en lotingen

Waarschijnlijk zijn webshops het beu dat de site er telkens uit ligt bij nieuwe voorraad (sorry guys), of misschien willen ze een eerlijker proces voor de gamers; hoe dan ook zien wij dat steeds meer webshops er niet meer voor kiezen de consoles in de vrije verkoop te doen. Zo heeft bol.com – mede op aandringen van ons – een wachtlijst gemaakt voor de mensen die nét misgrepen op 4 december.

Wehkamp heeft naar verluidt aangegeven nieuwe voorraad eerst aan te bieden aan klanten die op hun website aangegeven hebben dat ze op de hoogte gehouden willen worden van nieuwe voorraad. Een goede bron hebben wij nog niet gevonden.

Coolblue heeft voor de Xbox Series X een loting gehouden, zoals ze eerder ook hebben gedaan met de PS5. Op de Xbox Series X pagina valt het volgende te lezen:

“De inschrijving is gesloten. We weten nog niet wanneer we nieuwe voorraad krijgen. Bellen of koekjes brengen naar onze klantenservice of winkels heeft dus geen zin. Het is ook nog niet bekend of er een volgende loting komt. Schrijf je in via onze ‘Houd me op de hoogte’-knop, dan weet je het meteen als we een nieuwe loting starten.”

Vermoedelijk gaat de komende PS5 voorraad dus ook weer via een lotingssysteem.

Amazon en Intertoys werken vooralsnog met vrije verkoop (drops).

Neerwaartse trend

Op StockX kun je voor de Amerikaanse PS5 al een neerwaartse trend zien in de verkoopprijs op after market websites zoals eBay. Zodra er nieuwe voorraad komt verwachten wij dat dit in Europa ook zal zorgen voor een daling in de doorverkoopprijs. Voor de Xbox Series X zal dit niet anders zijn.

Voor meer uitleg kun je deze video bekijken:

Profiteurs

Naast scalpers zijn er ook de gelegenheid profiteurs, mensen die een console hebben weten te bemachtigen en deze proberen te verkopen. Deze mensen hebben niet geïnvesteerd (behalve het aankoopbedrag), wij verwachten dan ook dat deze nog wel zullen proberen hun consoles voor een premium te verkopen. De kans dat dit lukt lijkt alsmaar kleiner te worden.

Nog even geduld

Bovenstaande tekenen wijzen er dus op dat het snel afgelopen is met de schaarste. Scalpers zullen hun interesse verliezen, maar de gelegenheid profiteurs zullen waarschijnlijk nog steeds proberen hun systeem duurder aan te bieden, omdat zij verder weinig hoeven te investeren. Gelukkig is het voor deze mensen ook moeilijk om aan nieuwe systemen te komen dankzij de maatregelingen die webshops hebben getroffen (wachtlijsten en lotingen). Amazon en Intertoys werken vooralsnog met vrije verkoop. Daarnaast is er minder haast bij de consument, waardoor wij verwachten dat deze mensen weinig succes zullen hebben en hooguit een paar tientjes winst maken.

Helaas kunnen wij niet voorspellen wanneer er nieuwe voorraad in de vrije verkoop komt. Uiteraard zullen wij de voorraden voor jullie blijven monitoren voor het geval dat…. <3

Iets voor jou? <31

Iets voor jou? <31

Playstation 5

Xbox Series

1 Indien je via één van deze links iets bestelt bij bol.com ontvangen wij een kleine commissie over het aankoopbedrag.
Terug naar blog