Er is een hoop gebeurd

Van een burnout naar onafhankelijkheid, er is een hoop gebeurd en er staat nog een hoop te gebeuren.

Disclaimer: dit artikel geeft meer inzicht in de mensen achter fcksclprs en heeft niets met PlayStations en Xboxen te maken. We hopen dat ons artikel mensen die het deze periode moeilijk hebben helpt, net zoals het ons helpt dit artikel te schrijven.

Het afgelopen jaar is voor iedereen zwaar geweest en we zitten met zijn allen in een onzekere periode. We zijn in onze vorige blogs niet helemaal eerlijk geweest, omdat we niet bekend wilden worden bij vrienden en collega’s. Trouwe volgers weten inmiddels dat fcksclprs bestaat uit een getrouwd stel met jonge kinderen. Sinds oktober 2020 kampt manlief namelijk met een burnout. Helaas werden de spanning en onzekerheid vrouwlief ook te veel, waardoor ook háár onderliggende mentale en lichamelijke problemen naar voren kwamen. Na een aantal gezamenlijke therapie sessies zijn wij beiden in behandeling gegaan om onze problemen te verhelpen en leren te voorkomen in de toekomst. Dit is de reden dat wij een tijd geleden hebben besloten ons terug te trekken van social media.

Sinds wij ouders zijn geworden hebben wij ervoor gekozen van één salaris te leven. Moeders is thuis voor de kinderen en papa gaat elke ochtend trouw naar zijn werk om brood op de plank te brengen. Dit is een keuze waar wij nog steeds 100% achter staan, in ieder geval tot beide kinderen naar school gaan. Zo’n keuze brengt naast heel veel positieve dingen ook negatieve zaken met zich mee, vooral op financieel gebied – waardoor er weinig tot geen budget is voor vakanties en ontspanning. Daarnaast ga je op zoek naar vastigheid, waardoor je ergens vast komt te zitten waar je wellicht niet (meer) gelukkig bent.

De combinatie van onzekerheid en langdurige ontevredenheid resulteerde in dit geval in een burnout bij manlief en een binge eating disorder bij vrouwlief.

Moeilijke tijden

De burnout is niet van de een op de andere dag ontstaan. Perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel en behoefte aan duidelijke verwachtingen zijn een cocktail voor een burnout. Daarnaast is manlief een creatieveling en zit daarom altijd vol met ideeën. In zijn ogen zijn dit vaak innovatieve ideeën die de wereld gaan veranderen. Het enige nadeel is dat deze visies tijd en energie kosten om te realiseren. Het werken aan deze ideeën geeft positieve energie, maar vergt ook veel energie. Je kan geen extra energie opwekken door energie te geven. Er is tijd nodig om écht tot rust te komen. Door zaken die moeten, zoals werken en het gezinsleven, is er weinig tot geen energie over voor innovatieve projecten die wellicht ooit iets op gaan leveren. Er is dus iets nodig om los te breken van verplichtingen, waardoor er tijd en energie over is. Je zou denken dat ‘iets’ in dit geval geld is, maar het gaat om wat dit geld oplevert: onafhankelijkheid.

In oktober 2020 ontstond dus de burnout, een periode waarin zelfs even stofzuigen of de baby een flesje geven te veel was. Kleine onverwachte gebeurtenissen zorgden al voor flinke paniekaanvallen en lichamelijke klachten, zoals heftige maagpijn en verlamming in het gezicht. Het geluid van een potlood kon al een trigger zijn voor irritatie. Absoluut geen pretje met een baby en peuter!

Vrouwlief kampt al jaren met een laag gevoel voor eigenwaarde, versterkt door een aanhoudend gewichtsprobleem. Na veel afwijzingen in en buiten haar vakgebied heeft ze haar ambities op een carrière opgegeven. Hoewel thuis zijn voor de kinderen haar veel voldoening geeft, voelt zij zich ook vaak schuldig omdat de maatschappij nou eenmaal verwacht dat moeders ook werken en zij zag dat manlief de financiële verantwoordelijkheid soms te veel werd. Ze wou graag helpen en ondersteunen, maar voelde dat ze in alles tekortschoot. Welke werkgever zat er nou op haar te wachten?

De weg naar onafhankelijkheid

Eind november sloeg de verveling toe. Manlief wilde graag een PlayStation 5, maar dit bleek vanwege de grote vraag en scalpers lang niet zo gemakkelijk. Hij schreef een script om de voorraad bij te houden bij verschillende webshops. Dit script werkte en al snel was er een PlayStation 5 onderweg… tot die geannuleerd werd. Tot onze verbazing was dit geen teleurstelling, want het script had gewerkt! Het gevoel van overwinning overheerste en wij wilden dit delen met anderen. Zo ontstond fcksclprs en de rest is geschiedenis.

Ironisch genoeg zorgde de burnout ervoor dat er tijd ontstond die er normaal niet was en dit bracht nieuwe energie. Toch waren er ook momenten waarop het ons beiden te veel werd. Bijvoorbeeld wanneer we een valse melding hadden verstuurd en we boze berichtjes ontvingen of wanneer een andere bot wel een melding gaf en die van ons niet. Er waren momenten dat wij niet uit huis durfden omdat er misschien een drop kwam en de laptop stond standaard op het nachtkastje wanneer we gingen slapen.

Als we terug kijken op deze periode zijn het echter niet de negatieve dingen die zijn blijven hangen. We hebben zoveel leuke, mooie dingen meegemaakt dankzij dit project. Dankbaarheid, liefde en saamhorigheid. Ook hebben wij elkaar tijdens deze periode leren kennen als “collega”, waarbij wij elkaar op verschillende vakgebieden konden aanvullen. Daarnaast hebben wij gemerkt dat onze persoonlijke eigenschappen in een werkomgeving elkaar in balans brengen, wat ook in onze relatie goed van pas komt.

We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we gebruik maken van affiliate-links. De inkomsten hebben wij gebruikt om onze dienst te verbeteren, maar we hebben ook financiële ruimte gekregen om samen onafhankelijk te worden. Hier zijn wij jullie – onze volgers – erg dankbaar voor!

De toekomst

Na een tijd van bezinning, reflectie en therapie lijkt er nu een deur open te gaan naar een betere toekomst. Een toekomst waarin wij onafhankelijk zijn van een werkgever en samen kunnen werken aan eigen producten en diensten.

De eerste stap naar onafhankelijkheid is een nieuwe dienst op het gebied van voorraad monitoring. We hebben het concept inmiddels klaar en werken aan een eerste versie van deze dienst. We kunnen niet wachten dit met jullie te delen, maar vanwege omstandigheden doen we dit rustig aan.

Naast deze dienst zullen wij onze kennis ook in gaan zetten voor andere ondernemers en bedrijven. Wij hopen dat onze dienst een stabiele bron van inkomsten kan gaan genereren, maar houden er rekening mee dat deze periode van tijdelijke aard is.

Slotwoord

Bedankt voor het lezen van dit lange artikel. Het had nog veel langer kunnen zijn, hadden wij alles benoemd wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. Dit artikel is echter niet bedoeld als een klaagzang en we weten dat nagenoeg iedereen het moeilijk heeft in deze absurde tijd. We hopen dat dit artikel anderen helpt en perspectief geeft. Wanneer je zaken herkent of vage lichamelijke klachten ervaart als gevolg van spanning, raden wij aan contact op te nemen met de huisarts. Blijf hier niet te lang mee lopen, er komt namelijk een moment dat het écht te veel kan worden.

Veel <3

Manlief en Marijke

Iets voor jou? <31

Iets voor jou? <31

Playstation 5

Xbox Series

1 Indien je via één van deze links iets bestelt bij bol.com ontvangen wij een kleine commissie over het aankoopbedrag.
Terug naar blog