Onze favoriete kerstgames

Grote kans dat je net als wij kerst associeert met lange, knusse game sessies bij de kerstboom, vooral niet met familie en misschien wel op je gloednieuwe game console. Dit zijn onze favoriete herinneringen aan gamen met kerst. Heb jij ook een favoriete kerstgame? Doe dan mee met onze winactie!

Wij hebben altijd een witte kerst, niet omdat we verslaafd zijn aan coke, maar omdat het altijd sneeuwt in onze favoriete sneeuw levels! Toch zijn het niet altijd de voordehandliggende games die ons doen smachten naar kerst.

Omdat we ieder onze eigen herinneringen hebben tot wij in 2006 elkaar tegen het virtuele lijf liepen (verhaal voor een andere keer misschien), hebben wij dit artikel gesplitst in haar verhaal/zijn verhaal.

Haar verhaal

De eerste game waar ik meteen aan moet denken als ik aan kerst denk is Commander Keen. Deze game stond op een floppy en vooral het level Ice City staat nog op mijn netvlies gebrand. Je kunt hem nu gratis online spelen:

https://archive.org/embed/msdos_Commander_Keen_1_-_Marooned_on_Mars_1990

Age of Empires

De tweede game waar ik een kerstvakantie aan heb verslonden is Age of Empires. Deze speelde ik om en om met mijn broer. Misschien was ik nog iets te jong, want uiteindelijk kreeg ik er nachtmerries van waardoor ik het niet meer mocht spelen. Nu speel ik af en toe nog de HD remake via Game Pass, zonder nachtmerries. Hololo!

De Sims

Maar mijn favoriete kerstgame is toch veruit de Sims (en 2 en 3 en 4). De eerste kreeg ik met Sinterklaas en ik kon niet wachten tot de kerstvakantie. Mijn ouders dachten dat ik lief zat te spelen, maar de kerstgedachte was ver te zoeken. Achter die pc heeft zich een ware massamoord plaatsgevonden; wanneer ik klaar was met een Sim werd hij vakkundig verzopen, verbrand, uitgehongerd of verwaarloosd. Prachtige herinneringen dus. Na de Sims kwamen de sims 2, 3 en 4 welke ik ook kapot heb gespeeld met kerst.

Good memories <3

Guitar Hero 3

Rond 2007/2008 hebben ik en manlief samen Guitar Hero 3 kapot gespeeld. Ik durf te wedden dat ik nu nog steeds Welcome to the Jungle en Paint it Black op hard kan spelen. Ok, medium dan. Mijn schoonvader werd gek van het geklak van onze plastic-gitaartjes (worth it).

Mijn gameplay (in mijn dromen).

Animal Crossing

Dan is er nog Animal Crossing. Tijdens de kerstperiode tover ik mijn redelijk saaie dorpje om tot een uitbundig kerstfestijn waar Gerard Joling spontaan van… zingt – met overal kerst, kerst, KERST! Net als de boom opzetten kijk ik hier ieder jaar weer naar uit. Rond kerst doe ik op onze blog een kerstdorpreveal – stay tuned!

Splatoon

De afgelopen jaren maken wij er een gewoonte van Splatoon te spelen met kerst, eerst om en om op de Wii U, maar nu hebben we ieder een eigen Nintendo Switch. Ik geniet er vooral van als ik mijn man onder mijn splatroller krijg, kan ik hem ook eens onder kwakken.

Mario 3D World

Deze kerst kijk ik uit om samen met mijn peuter en manlief “Mario poesje” – ofwel Mario 3D World – te spelen en dan vooral het eerste sneeuwlevel met de sneeuwballen en schaatsschoentjes. Mario poesje is overigens niks schunnigs, zo noemt onze peuter het.

Zijn verhaal

Ten eerste: de splatroller is voor beginners en als je level 40 bent is het vrij sneu om met een splatroller te spelen. Dus.

Mijn allereerste game was Sonic op de Sega Master System, welke mijn zussen en ik met kerst 1992 kregen. Hoewel dit de eerste game was is het niet de game die ik associeer met kerst. Het jaar daarop kreeg ik namelijk Streets of Rage en ik was direct hooked, de Sega was ook direct niet meer van mijn zussen. Rond elke kerst speel ik nog een paar levels for old times sake. Die Sega heeft mijn vader weggegooid, iets waarvoor ik begin volgend jaar in therapie ga.

Jazz Jackrabbit

Het moet 1994 geweest zijn dat ik Jazz Jackrabbit: Holiday Hare kreeg voor de PC, een kerstversie van Jazz Jackrabbit die daardoor sterk verweven is met kerst in mijn brein. Je kunt hem hier nog (gratis) spelen:

https://archive.org/embed/msdos_jjxmas95_shareware

En door met het artikel.

PlayStation

Het jaar erop kreeg mijn beste maatje een PlayStation en dus vierde ik kerst niet thuis maar aan de overkant. We speelden Driver en de demo van Tony Hawk’s Pro Skater helemaal grijs. Omdat zijn ouders gescheiden waren en ver uit elkaar woonden zag ik hem alleen om het weekend en in de vakanties. Dit maakte kerst en samen gamen met mijn beste vriend des te meer bijzonder. Ook het maken van homoseksueel getinte outfits in WWF Warzone was – zogezegd – bijzonder….

Maar zo te zien waren we niet de enige, we zijn wél normaal papa!

Lego Star Wars Trilogy

In 2006 liepen ik en mijn – nu – vrouw elkaar dus tegen het virtuele lijf. Een paar weken later liet ze mij “gebroken” achter om in Oostenrijk te gaan skiën met haar familie en – vermoedelijk – te après-skiën met Heinz en Jurgen. Uiteraard vertelde ik haar elke dag hoeveel ik haar miste, maar in werkelijkheid was ik veel te druk met Lego Star Wars Trilogy. Gelukkig ging haar telefoon op mysterieuze wijze stuk, waardoor ik ongestoord kon gamen.

Wii Sports Resort?

In 2009 woonde ik nog bij mijn ouders – nou en kan best als je 21 bent – en kocht ik voor kerst een Wii om samen met mijn ouders te gamen. De bejaarden waren er immers gek op, dus dan zouden mijn ouders het vast ook wel begrijpen. Mijn gevoel was juist en het klikte direct. Die kerst speelden wij zoveel Sports Resort dat mijn moeder er een Wii-elleboog van kreeg. We speelden vooral om elkaars high-score (dan wel niet stiekem) in pijl en boogschieten te verbeteren. Hoewel de setting weinig weg heeft van kerst zal dit een van mijn favoriete kerstgames blijven. Sidenote: de Wii is vanwege zijn UX mijn favoriete console. Het is toegankelijk voor (bijna) iedereen en hoewel de grafische prestaties tegenvallen doet het wat gamen in mijn ogen moet doen – plezier geven en verbinden. Niet mee eens? Fight me on Twitter.

Shadow of Mordor

Tijdens kerst 2014 ging mijn vrouw weer met haar familie skiën, dit keer woonden wij samen en kon ik ongestoord elke avond pizza en/of patat eten en gamen tot in de late uurtjes. Of ik mij zorgen maakte om Heinz en Jurgen? Welnee! Ik was veel te druk met mijn backlog. De game die ik het meest speelde was Shadow of Mordor, de sleeper-hit van 2014.

Kerstlevels

Naast deze games zijn er ook veel levels die mij doen denken aan kerst, zoals zo’n beetje alle sneeuwlevels in Mario games en het begin van Uncharted 2 en zo’n beetje alle sneeuwlevels period.

Tijdens kerst speel ik vaak nog een paar van deze games en vanaf dit jaar kan ik dit gaan delen met onze peuter, uiteraard beginnende met Mario zodat wij volgend jaar samen Death Space kunnen spelen. Hou op dat kan best.

Heb jij ook een favoriete kerstgame?

Wij geven op 24 december (2020) 5x een 20 euro online tegoedbon voor PlayStation en/of Xbox weg. Meer over deze actie lees je hier.

Iets voor jou? <31

Iets voor jou? <31

Playstation 5

Xbox Series

1 Indien je via één van deze links iets bestelt bij bol.com ontvangen wij een kleine commissie over het aankoopbedrag.
Terug naar blog