The Frame 2020: Een next-gen tv voor een next-gen console

We waren sceptisch dat een nieuwe televisie een wereld van verschil zou maken, maar met de nieuwe mogelijkheden van de PS5 besloten we de proef op de som te nemen.

[UPDATE 15-05-2021] The Frame 2020 (65 inch) is nu in de aanbieding bij MediaMarkt voor € 1333. Dit model gaat er uit dus dit is je kans om alvast een mooie tv in huis te halen voor je next-gen console! Klik hier om de aanbieding te bekijken. Let op: The Frame 2020 modellen onder de 55 inch hebben geen 120hz ondersteuning.

[UPDATE 25-02-2021] The Frame 2020 is nu tijdelijk in de aanbieding bij MediaMarkt (incl. gratis frame). Klik hier voor de actuele prijs.

[UPDATE 13-02-2021] Onder de kop ‘Gamen met 120Hz’ hebben we wat toelichting toegevoegd over het verschil tussen Hz en fps.

Onze vorige tv (een 49 inch 4K Sony Bravia uit 2015) begon de laatste tijd wat kuren te vertonen. Net als onze website afgelopen weken werd de UI met elke update trager en dagelijks liep de software vast wanneer we van input-kanaal wisselden. Met het beeld zelf was niets mis waardoor we de keuze voor een nieuwe tv lange tijd hebben uitgesteld.

De introductie van de PS5 in ons huishouden heeft ons uiteindelijk over de streep getrokken. We gingen op zoek naar een tv die de nieuwe technische mogelijkheden (4K, 120Hz en HDR) van de PS5 tot zijn recht zou laten komen. Ons oog viel al snel op The Frame 2020 van Samsung; vooral omdat deze qua uiterlijk en features verschilt van de competitie.

Persoonlijke keuze

Dit artikel omvat onze persoonlijke bevindingen. Wij zijn geen televisie experts en hebben geen vergelijkingsmateriaal (buiten onze Sony Bravia). We bekijken deze televisie vanuit het perspectief van een gezin met 2 kinderen. Zodoende zullen onze eisen en wensen verschillen van de doorsnee gamer. Als gamers vinden wij lage input lag tijdens het gamen belangrijk en uiteraard willen we ook genieten van mooie en vloeiende beelden. Dit artikel is niet gesponsord en we hebben de tv zelf aangeschaft.

Heb je geen zin in technische blabla? Klik dan hier om naar onze bevindingen te scrollen.

Specificaties

Op papier heeft The Frame 2020 (vanaf 55 inch) de juiste specs:

SchermtechniekQLED
Resolutie3,840 x 2,160 (4K)
HDRQuantum HDR
HDR10+Ja (niet ondersteund door PS5)
Game ModusJa (Auto Game Mode (ALLM), Game Motion Plus, Dynamic Black EQ, Surround Sound, [email protected] (HDMI Port 4))
FreesyncFreeSync Premium

Lees alle specs op de Samsung website.

Gamen met 120Hz

Na wat onderzoek bleek dat 120Hz pas vanaf het 55 inch model wordt ondersteund én dat je hiervoor de speciale gaming HDMI-poort moet gebruiken, aangegeven met een icoontje van een controller. Deze poort heeft lage input lag en ondersteunt FreeSync, een techniek om tearing en stotteren te voorkomen door de verversingssnelheid van het scherm en de bron (je gameconsole) te synchroniseren. Hierdoor is The Frame 2020 dus uitermate geschikt voor gamen, mits je de gaming-poort gebruikt. Wanneer je meerdere consoles op je tv aan wilt sluiten moet je dus wel rekening houden dat je maar één gaming-poort hebt. Om gebruik te maken van 120Hz dien je ook een HDMI 2.1 kabel te gebruiken (meegeleverd met je PS5/Xbox Series).

We hebben het hier over Hertz (Hz), de verversingssnelheid van het beeldscherm; een hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden. Hz wordt vaak verward met fps (frames per seconde), welke aangeeft hoeveel beelden je videokaart (in je pc of console) per seconde produceert. Zowel de PS5 als de Xbox Series X kunnen maximaal 120fps weergeven, maar de meeste games draaien op 60fps in “performance mode” en 30fps in “graphics mode”. FreeSync zorgt er dus voor dat de Hz zich aanpast naar het aantal fps, waardoor je geen last hebt van stotteringen en tearing.

QLED vs OLED

The Frame 2020 is een QLED tv. Wanneer je twijfelt tussen een QLED of OLED tv kun je het artikel van Coolblue lezen. Hun conclusie is:

“Zowel OLED als QLED tv’s leveren op hun eigen manier een indrukwekkende beeldkwaliteit. Wil je het diepste zwart zien, dan is een OLED tv iets voor jou. Doordat elke pixel individueel uitgeschakeld wordt, is de zwartweergave perfect zwart en zeer nauwkeurig. Ga voor een QLED tv wanneer je de helderheid en het kleurvolume het belangrijkst vindt. Vooral wanneer je HDR video’s bekijkt, geniet je met deze tv’s van een indrukwekkende kleurintensiteit.”

Daarnaast vonden we de vuistregel: gebruik je de tv voornamelijk in een donkere omgeving? Dan kies je voor OLED. Staat je tv in een lichte omgeving dan komt een QLED beter tot zijn recht.

Uiterlijk maakt het verschil

De tv hangt als een fotolijst plat tegen de muur en heeft 1 dunne – transparante – kabel welke verbonden is met een doos (One Connect Box), waar je vervolgens alle apparatuur op aansluit. Geen geklooi dus met kabels aan de zijkant of onderkant van je tv, wat voor ons echt een verademing is aangezien we vaak nieuwe apparaten aansluiten. Ga je voor een kleinere versie dan 55 inch dan is de kabel wit en wat dikker. Zelf hebben we de kabel verwerkt in een klein kabelgootje.

Lees meer over de One Connect Box op Coolblue.

Met afstand minimalistisch

De afstandsbediening is erg minimalistisch en we hadden graag gezien dat je zelf de media-knoppen kon customizen. In plaats daarvan heeft de afstandsbediening 3 “vaste” media-knoppen, namelijk Netflix, Prime Video en Rakuten Tv. De afstandsbediening werkt met bluetooth, kwamen we achter toen we er met onze bips op gingen zitten en per ongeluk de tv uitschakelden. Je kunt met deze afstandsbediening de PS5 bedienen, zonder daarvoor eerst iets in te hoeven stellen. Middels de SmartThings-app van Samsung kun je het geheel ook nog eens bedienen met je smartphone. Handig!

Kunstig

Wanneer je de tv niet gebruikt kun je ervoor kiezen kunst of foto’s te tonen. De achtergrond verlichting van het scherm wordt automatisch aangepast naar het omgevingslicht en dankzij een bewegingssensor gaat het scherm uit wanneer je niet in de buurt bent. Voor ons was deze ‘Art Mode’ de doorslaggevende factor. We wilden namelijk een grote(re) tv, maar hekelen dat er dan een groot zwart vlak aan de muur hangt wanneer hij uitstaat. Als kers op de taart kun je diverse kunstwerken kopen om de tv nog meer op een fotolijst te laten lijken en wanneer je de tv niet op wilt hangen is er ook een Studio Standaard, welke fungeert als schildersezel.

Wanneer je The Frame 2020 via Coolblue bestelt kun je t/m 31 maart via de website van Samsung gratis een extra frame uitkiezen. Wij hebben zelf het eiken houten frame gekozen.

Smart Apps

The Frame 2020 is geen Google TV en is dus voorzien van Samsung’s eigen Tizen besturingssysteem en store. Hier vind je de gangbare apps als YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video, Rakuten TV, Spotify etc. Ook ondersteunt de tv de Apple TV-app en AirPlay 2. De PS5 heeft ook een Apple TV-app, maar ondersteunt geen AirPlay.

Uniek voor The Frame is de ‘Art Store’ waarin je nieuwe kunstwerken kunt aanschaffen. Daarnaast heb je de optie een Art Store-lidmaatschap te nemen voor onbeperkte toegang tot alle huidige en toekomstige kunstwerken. Samsung werkt hiervoor samen met meerdere partners zoals Etsy en verschillende musea waaronder het Van Gogh museum. Als nieuwe gebruiker kun je een proefabonnement nemen van 90 dagen, daarna kost het lidmaatschap je € 4,99 per maand. Of dit het voor ons waard is kunnen we nu nog niet met zekerheid zeggen, maar uiteraard kun je ook gewoon je eigen foto’s uploaden via je telefoon of USB. Er is wel veel keuze en er is duidelijk veel moeite in gestoken door Samsung door verschillende partnerships aan te gaan.

Montage

The Frame 2020 wordt inclusief “No Gap Wall Mount” geleverd. De muurbeugel hebben we door de monteur laten ophangen welke hem waterpas heeft gehangen. Zodra de tv hangt kun je hem nog links- en rechtsom draaien; de beugel hoeft dus niet per sé waterpas te hangen! Wil je de tv liever neerzetten? Uiteraard zitten er ook elegante pootjes bij waar je The Frame op kunt zetten.

PlayStation 5 aansluiten

De aanleiding voor het kopen van een nieuwe televisie was vooral de komst van de PS5. Zoals eerder vermeld heeft The Frame 2020 een aparte HDMI-poort voor consoles. Alléén deze poort ondersteunt 120Hz en FreeSync Premium en dat dus alleen vanaf de 55 inch modellen. Zorg er wel voor dat je een 2.1 HDMI kabel gebruikt zoals de kabel die meegeleverd wordt met de PS5.

Wanneer je de PS5 voor de eerste keer opstart herkent hij dat je een nieuwe tv hebt aangesloten en start automatisch de configuratie voor HDR. De tv gaat automatisch in Game Mode met Auto Low Latency Mode (ALLM) aan.

Uiteraard kun je je scherminstellingen naar hartenwens aanpassen; zo hebben wij het contrast in plaats van hoog op standaard gezet omdat het hoge contrast nogal overweldigend was.

Onze bevindingen

Eerlijk is eerlijk, wij zijn géén televisie experts en hebben vooral voor The Frame 2020 gekozen om zijn uiterlijk en omdat de specs op papier (en uit verschillende review) goed aan leken te sluiten bij de nieuwe mogelijkheden van de PS5.

Gemakkelijk in gebruik

Na een volle week met The Frame zijn we onder de indruk van de snelheid en het gebruikersgemak van de UI. Alle apps zijn snel toegankelijk en reageren snel. We hopen dat dit over 5 jaar steeds zo is. Een nadeel is dat je een Samsung-account nodig hebt om van alle functionaliteiten te genieten, maar dat zijn we wel gewend zo anno 2021.

Niet direct overtuigend

De Art Mode moet ervoor zorgen dat de tv net een fotolijst lijkt wanneer hij uitstaat. In onze huidige set-up (met zwarte lijst en boven een tv-meubel) is het echter nog steeds duidelijk een televisiescherm. Ook is de tv vrij diep, iets wat Samsung in het 2021 model verbeterd heeft – waarover later meer. Wanneer je de tv ophangt met andere fotolijsten er omheen is het effect van een fotolijst of kunstwerk zeker te benaderen; we verwachten dan ook dat de eiken houten lijst een groot verschil gaat maken.

Framerate maakt het verschil

Gamen op The Frame is voor ons een grote sprong vooruit. Hoewel we al een 4K-televisie hadden zijn we van mening dat de hoge framerate en HDR een groot verschil maken in onze spelbeleving. De (6) extra inches vonden we in eerste instantie niet nodig, maar dragen bij aan een nog betere game-ervaring. In Spider-Man (PS4 versie) komen de kleuren goed tot hun recht, waar in Demon’s Souls meer details zichtbaar zijn in de donkere stukken – die zonder HDR compleet zwart waren. Dit zagen we ook terug in de ‘The Heist’-uitbreiding van Spider-Man, welke zich voornamelijk in het donker afspeelt.

Wat ons het meest verbaasde was het verschil dat de hogere framerate maakt. Op de vorige tv was het soms lastig de actie op het scherm te volgen wat uiteindelijk zorgde voor vermoeide ogen. Op The Frame 2020 is dit niet meer aanwezig wanneer we op de PS5 spelen. Wisselen we naar de Nintendo Switch – of onze oude televisie – dan merken we ineens dat de framerate een stuk lager is.

Bonus: soundbar

Het geluid van de televisie is degelijk, maar aangezien we toch met geld aan het smijten waren hebben we er direct een soundbar bij genomen. De Samsung HW-S61T (Samsung is beter in catchy televisie namen) is een perfecte match. De soundbar is middels een HDMI kabel makkelijk aan te sluiten op de One Connect Box; hiervoor moet je wel de ARC-poort gebruiken, waardoor er dus maar 2 “normale” HDMI-poorten over blijven. De soundbar wordt net als The Frame geleverd met een muurbeugel.

Door de speakers aan de zijkant krijg je een ruimtelijk geluid en tijdens Demon’s Souls hoorden we uit welke richting de aanvallen kwamen. De eerste keer was dat best even schrikken – maar niet zo erg als bij het PS5-alarm (opdat wij niet vergeten). De soundbar mist wel wat bass. Daarvoor kunnen we er eventueel een subwoofer op aansluiten, maar dan moeten we eerst één van de kinderen wegdoen of een nier afstaan. Bloedgroep O positief, mail ons bij interesse.

Tot slot

Bij een next-gen console hoort ook een next-gen tv. Zowel de PS5 als The Frame doen dingen anders dan de competitie en maken zo het verschil. Qua ruwe specs lijken ze minder te zijn dan de competitie, maar in gebruik en genot geven ze de competitie (vaak) het nakijken. Wat ons betreft zorgen de verschillen voor een échte next-gen ervaring. Zodoende is The Frame 2020 een goede match voor de PS5.

Uiteraard hebben we de tv pas een week in gebruik, maar vooralsnog kunnen we echt genieten wanneer we op de bank zitten en de tv in Art Mode staat. In plaats van een groot zwart vlak aan de muur kunnen we nu naar foto’s van onze kinderen of een kunstwerk staren en rustig wegdromen. Wij kunnen deze tv dan ook van harte aanraden voor gamende gezinnen. Wanneer de Art Mode of het fotolijst ontwerp je niet aanspreekt kun je (op papier) betere televisies vinden voor je geld, zoals de LG OLED55CX. Is je budget minder dan 1000 euro en wil je wel genieten van HDR en 100Hz? Wellicht kun je dan eens kijken naar de Sony KD-55XH9005.

Bekijk de huidige prijs bij MediaMarkt (55 inch model*, gratis lijst promotie)

Bekijk de huidige prijs bij Coolblue (55 inch model*, gratis lijst promotie)

Bekijk de huidige prijs bij bol.com (55 inch model*, geen gratis lijst)

Bekijk de huidige prijs bij Amazon.nl (55 inch model*, geen gratis lijst)

* 120Hz wordt ondersteund vanaf de 55 inch modellen! Je kunt op de productpagina zelf een andere inch maat selecteren.

Nu kopen of wachten?

Inmiddels is The Frame 2021 ook al aangekondigd tijdens CES 2021 (jaarlijkse technologiebeurs). Dit model is 46% dunner en zal beschikbaar zijn in 32 t/m 75 inch. The Frame 2020 zal daarom na verloop van tijd niet meer beschikbaar zijn en vervangen worden door het 2021 model. Dit is dus het perfecte moment nu nog het 2020 model voor een lage prijs te kopen, zeker aangezien de technische specificaties van het beeldscherm niet verschillen.

Wanneer je via één van deze links bestelt ontvangen wij commissie over het aankoopbedrag. Dit kost jou niets extra en helpt ons bij de ontwikkeling en het verbeteren van onze diensten.

Iets voor jou? <31

Iets voor jou? <31

Playstation 5

Xbox Series

1 Indien je via één van deze links iets bestelt bij bol.com ontvangen wij een kleine commissie over het aankoopbedrag.
Terug naar blog